top of page
Zoeken
  • Queen Money-Pennie

Bevrijdingsmuseum Groesbeek

De Paarse Pimpernellen kregen een rondleiding in het Bevrijdingsmuseum. Onze gids wist er heel wat van en kon daar goed over vertellen.De meesten van ons wisten natuurlijk zelf ook al heel wat van het oorlogsverleden , uit eigen beleving of door verhalen van hun ouders.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een historisch-educatief museum over de gebeurtenissen rond de nationale en internationale bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa in 1944 en 1945, alsook over de aanleidingen en gevolgen daarvan in mondiaal perspectief. Ook toont het museum de economische, politieke en culturele ontwikkelingen van wederopbouw en internationale samenwerking in Europa na 1945. Tevens wordt de bevrijdingsgeschiedenis herdacht en in relatie gebracht met de actuele thematiek van democratie, vrijheid en mensenrechten in de wereld.

Vanuit historisch perspectief bevindt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 zich op een unieke plaats: in september 1944 vond hier tijdens Operatie Market Garden één van de de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit inmiddels bevrijde gebied het immense Rijnlandoffensief, ten gevolge waarvan grote delen van Duitsland en Nederland door de geallieerden werden ingenomen en vervolgens de basis werd gelegd voor de algehele bevrijding van West-Europa.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page