Zoeken
  • Lady Soetje

Rhenen en Cunera


Het cultuurhistorische Rhenen waar alles om de Cunera legende draait.

Qua temperatuur hadden wij ons er iets anders van voorgesteld; de stadswandeling met een enthousiaste gids, die echt van haar werk houdt, was winderig en fris. Toch hebben wij genoten van Rhenen, dat al sinds 1258 stadsrechten heeft. Dankzij de Cuneralegende werd Rhenen een pelgrimsoord voor keelziekten en ziek vee. Dat er nog steeds krachten van Cunera uitgaan merkte vooral Pollewop in de Cunerakerk. Eén van haar oren zat al een paar weken dicht en plopte spontaan open toen ze stilletjes in de (uit 1570 daterende) koorbanken zat te luisteren naar de gids. Na de stadswandeling aangekomen op de parkeerplaats bij Moeke (eindelijk, de hertogin snakte naar koffie en warmte) voor een overheerlijke lunch (4 soorten kroketten!), durfden wij de auto niet tegen de waterkant te parkeren uit angst een klein foutje te maken. Is je oor na een paar weken net open geplopt ……. De wonderen zijn de wereld nog niet uit want Soetje heeft sinds vrijdag keelpijn…… Cunera maakt wel onderscheid, eigenlijk niet zo gepast voor een heilige.

De relatief grote Cunerakerk is heel bijzonder, vooral de Comtessa was onder de indruk van het fraaie doksaal in renaissancestijl van rond 1550, de enig bewaard gebleven stenen doksaal in Nederland. Mogelijk zijn er nog twee doksalen ergens in het land maar die zijn van hout. Het doksaal is versierd met voorstellingen van de drie hoofddeugden geloof, hoop en liefde. De kerk is ontstaan dankzij het feit dat Rhenen in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was. De pelgrims kwamen op de relieken van de Heilige Cunera af, die hier vanaf de achtste eeuw werden vereerd. In Rhenen werden, dankzij Cunera, snel centjes verdiend……

Maar de Cunerakerk heeft nogal wat rampspoed te verduren gekregen. In 1897 brandde de toren uit, waarna een algehele restauratie op gang kwam. Tijdens een volgende restauratie ging in 1934 het dak van de kerk in vlammen op. Terwijl men bezig was de schade te herstellen stortte een deel van het gewelf in. Vervolgens werden zowel de kerk als de toren in 1940 en opnieuw in 1945 door oorlogsgeweld zeer zwaar beschadigd. Ook dat is vervolgens gerepareerd, maar met zulk ondeugdelijk materiaal, dat de toren vanaf 1968 opnieuw in de steigers moest. Tot nu toe? Zoals de gids het vertelde was het bijna komisch. De gids vertelde onder meer hoe zwaar de bevolking van Rhenen, vooral vanwege de strategische ligging van Rhenen, onder de oorlog heeft geleden. De bevolking moest aan het begin en aan het eind van de oorlog evacueren, huis en haard achterlaten en daarna weer opnieuw beginnen. Het woord oorlog viel erg vaak vrijdag, iets wat tegenwoordig niet meer zo vaak voorkomt.

De legende van Cunera verhaalt dat zij aan het hof van ene koning Radboud te Rhenen leefde. Het prachtige houten beeld van Cunera kregen wij helaas niet te zien, de Cuneratoren zit nog op slot. Hoe verging het Cunera? Zij werd met haar eigen shawl gewurgd door de jaloerse vrouw van Radboud, daarin bijgestaan door een dienstmaagd. Toen de koning na een jachtpartij (iets anders deden koningen in die tijd niet) thuiskwam en zijn paard wilde stallen, weigerde het paard de stal in te gaan. Wat bleek? Cunera was daar begraven. De jaloerse vrouw van Radboud hebben ze toen héél zeer gedaan en zij wist niet anders meer te verzinnen dan van de destijds kale Grebbeberg te springen. En met die dienstmaagd is het ook niet goed afgelopen….

Maar gelukkig, toen was het gezellig bij Moeke. En vooral ook lekker!


0 keer bekeken

© De Paarse Pimpernellen 2014 

  • w-facebook
  • Forum-Icon.jpg
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now